Slide background

2022

2022

Slide background

2021

2020

Geschiedenis

Fata la Parte

Op 14 april 2024 bracht het UKK het Spaans concert Fata la Parte ten gehore met muziek van  de componisten Mario Castelnuovo-Tedesco (Romancero Gitano), Carlos Guastavino (Indianas), Gisela Hernandez Gonzalo (Suite Coral)  en Juan del Encina. Het concert  vond plaats in het Stadsklooster aan de Kanaalstraat 200 in Utrecht. (Programmaboekje)

Drieluik

In het weekend van 9/10 december 2023 kwamen koor Floriaan (Merksem) en Dameskoor Zimra (Izegem) naar Utrecht om samen met het UKK het concert Drieluik uit te voeren in de Geertekerk.

De drie koren spraken een jaar eerder af om een biënnale te houden van dit concert: eerst nu dus in 2023 Utrecht, dan in 2025 in Antwerpen en tenslotte in 2027 in Izegem.

In opdracht van de drie koren schreef de Vlaamse tekstdichteres Veerle Demuynck (Narrante vzw) speciaal voor deze unieke samenwerking het gedicht Triptiek, waarop de Nederlandse componiste Mirjam de Wit de koortriptiek componeerde. De drie koren voerden deze Triptiek op zondag 10 december gezamenlijk uit. Daarnaast bracht elk koor afzonderlijk ook zelf nog muziek ten gehore (Programmaboekje).

De uitvoering was een succes en het meer dan 100 koppige publiek was erg enthousiast over wat de drie koren ten gehore brachten. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de volgende uitvoering in Antwerpen alweer in volle gang.

Nieuwjaarsconcert 2023

Op 1 januari 2023 bracht UKK zijn tweejaarlijks nieuwjaarsconcert in de Geertekerk. Het concert was geconcentreerd rond het thema bloemen . Juist vanwege de turbulente tijden waar de wereld zich momenteel in bevindt wilden wij het nieuwe jaar met de belofte van een komende lente inluiden. De Geertekerk was afgeladen vol met enthousiaste bezoekers. Wij zongen werk van o.a. Benjamin Britten en Morten Lauridsen (programmaboekje).

​21 november 2021

Concert Utrecht met Recht

In de periode juni-november  2022 vierde Utrecht 900 jaar stadsrecht. (Zie de website). UKK stelde speciaal hiervoor een programma samen uit muziek van Utrechtse componisten.  De try out van dit programma was op 25 maart in de Pieterskerk (terugblik). De uitvoeringen van het “concert Utrecht met recht” (pdf) vonden plaats in de periode september-november:

  • zaterdag 24 september 11:00 uur, Woonlocatie Amerpoort Prinses Margrietstraat
  • zondag 25 september,15:30 uur in Landhuis Oud Amelisweerd
  • zaterdagmiddag 5 november, Museum Speelklok: eerste concert om 13.45 uur, tweede concert om 14.45 uur.

Programmaboekje.

25 maart 2022

Duoconcert Van Dom tot Dam

In afwisseling met Photonen vocaal ensemble uit Amsterdam bracht UKK op vrijdag 25 maart 2022 een uniek dubbelconcert in de serie Pieterskerkconcerten. Beide koren zongen werken van componisten komend uit en werkzaam in de steden waar de twee kamerkoren hun wortels hebben. Zo kwam de levendigheid van de vocale traditie die beide steden kenmerkt, tot uitdrukking. Het concert voerde de belangstellende luisteraar van de Dam in de Amstel tot aan de voet van de Domtoren. Programmaboekje.

​21 november 2021

Concert Troost

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de Corona-epidemie konden we eindelijk weer een concert geven.

In de sfeervolle Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat in Utrecht klonk troostrijke muziek van Bach, Distler en Kukuck.

De rode draad in het programma was het koraal “Christ, der du bist der helle Tag”. Programmaboekje.

een kleine foto impressie

1 januari 2020

Nieuwjaarsconcert 2020

​Het nieuwe jaar 2020 hebben we ingeluid met liederen van componisten uit Oost (Rusland) en West (Europa), waardoor de overeenkomsten en verschillen in deze prachtige muziek uit beide zijden van het continent tot uitdrukking konden komen. ​
Nagenoeg alle stoelen in de Geertekerk waren bezet en na afloop mochten we veel complimenten in ontvangst nemen over de mooie koorklank en het programma. De middag sloten we af met een gezellig borrelmoment. We kijken dan ook met veel plezier terug op dit eerste concert met onze nieuwe dirigent Bauwien van der Meer. Programmaboekje.

​22 en 23 februari 2019

Kanon Pokajanen 2019

Na een geslaagde en alom geprezen uitvoering 2018, heeft het Utrechts Kamerkoor op verzoek vanuit Vorden de Kanon weer  opgepakt en in februari 2019 opnieuw aldaar uitgevoerd. Ook in de Sint Willibrorduskerk inUtrecht bracht het koor het werk ten gehore. De uitvoeringen werden gelardeerd met enkele op het thema van de Kanon afgestemde gedichten.
Het Utrechts Kamerkoor werd voor deze gelegenheid aangevuld met enkele gastzangers. Programmaboekje.

Het waren geslaagde concerten, getuige enkele ontvangen reacties:
“Compliment Ik heb afgelopen vrijdag erg genoten van jullie optreden ! Het was voor mij een overweldigende ervaring. heb Pärt vaker beleefd live, ook dit stuk maar dit was voor mij de mooiste uitvoering, […].”
“Fascinerend stuk, intens en daarom erg geslaagd om tussendoor gedichten te brengen”
“Heb vrijdag genoten van jullie Kanon van Pärt met het UKK. Goed op toon gebleven”

Programma 20 november Nicolaikerk Utrecht

Concert jubileumweek KVNM 2018

een staalkaart van religieuze Nederlandse koormuziek

​J.P Sweelinck (1562-1621)
Psalm 2, Pourquois font bruit et s’assemblent les gens
Alphons Diepenbrock (1862-1921)
Caelestis urbs Jerusalem, Tantum ergo sacramentum
Herman Strategier (1912-1988)
Missa Cathedralis: Kyrie en Gloria
Vier Maria Antifonen
Jaap Geraedts (1924-2003)
Hemelsch Vader
Josquin Desprez (ca. 1450/55-1521)
Missa L’Homme Armé sexti toni: Sanctus en Agnus Dei

Orgelbegeleiding en solo door Laurens de Man

15 juni 2018

Kanon Pokajanen 2018

De Boetekananon uit de Slavisch orthodoxe kerk is door Arvo Pärt op muziek gezet. Wij zingen, met hulp van enkele gastzangers, bijna alle delen van deze kanon in Vorden (de Dorpskerk).
​Het concert in Utrecht is afgelast. Programmaboekje.

1 januari 2018, Geertekerk, Utrecht

Nieuwjaarsconcert 2018

De tweede keer dat we een nieuwjaarsconcert geven. Een groot succes in de volle Geertekerk.

We brengen vier gezongen odes: Bach brengt een vreugdevolle ode aan het geloof, Britten brengt een ode aan muziek, Van Pärt zingen we de ode aan de vrede en Roth brengt een ode aan onze aarde. Programmaboekje.

Da pacem Domine        Arvo Pärt
Ode to St. Cecilia          Benjamin Britten
Ode an die Freunde      Ludwig van Beethoven (orgelsolo)
Lobet den Hernn           Johan Sebastiaan Bach
Earthrise                        ​Alex Roth

Bogoroditse Devo (Ave Maria)   Rachmaninov (toegift)

9 juni 2017, Tuindorpkerk,  Utrecht
10 juni 2017, Groninger synagoge, Groningen
mmv Felix Justin (piano), ensemble Or baLev (Utrecht)

Shalom

Het Hebreeuwse programma is een klein palet van stijlen door de eeuwen heen. In de westerse christelijke muziektraditie zijn alle Psalmen door vele beroemde componisten op muziek gezet. Het is al een bijzondere ervaring om deze Psalmteksten in hun oorspronkelijke Hebreeuws te horen. De geheel eigen stijl van de merendeels Joodse componisten voegt hier nog een extra dimensie aan toe. Hetzelfde geldt voor de volksliedjes in het Jiddisch, de taal van de Joden in de diaspora (‘verstrooiing’) in Oost-Europa. De meeste componisten zijn in Nederland onbekend. In de traditie van de verschillende synagogekoren leven zij voort. De Hebreeuwse liefdesgedichten die de wel bekende Amerikaanse koorcomponist Eric Whitacre voor zijn (Joodse) vrouw componeerde, brengen beide tradities prachtig bij elkaar. Programmaboekje.

Samachti B’Omrim Li
Leor Hazichronot
Five Hebrew love songs
Simhu na
Psalm 111 Alleluhah
drie psalmen
Bifat Hakfar
A zemerl
Sim Shalom
Avinu Malkeinu
A Jewish lullaby
S’Dremlen feigl
Jarda HaSchabbat

Charles D. Osborne (1949)
Tzvi Sherf
Eric Whitacre (1970)
Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Yehezkel Braun (1922 – 2014)
Eyal Bat (1966)
Emanuel Zamir (1929 – 1962)
Eyal Bat
Ben Steinberg (1930)
Max Janowski (1912 – 1991)
Navah-Tehila
Jampolski/Berman
Jehuda Engel (1924 – 1991)

Voor de aankondiging van dit concert hebben we eenmalig toestemming van Marcus van Loopik, grafisch kunstenaar (tevens wetenschapper, theoloog, schrijver en onderzoeker) om een afbeelding van een van zijn etsen te gebruiken​.
​Meer informatie over Marcus van Loopik.
De omschrijving van de ets is als volgt: “Op de ets ziet u een man die uit het donker oprijst en in de richting van het licht ‘groeit’. Zijn hand heeft de vorm van de Hebreeuwse letter ‘sjin’, de eerste letter van het woord ‘sjalom’ (vrede) en het woord ‘sjelemoet’ (volkomenheid, gaafheid).”

foto: Max Lange, repetitie in de Blauwe Zaal

13 mei 2017, Stadsschouwburg Utrecht

Bach & Bleekwater

Crucifixus uit de Hohe Messe van J.S. Bach

Op 13 mei 2017 speelde altvioliste Esther Apituley samen met Leny Breedeveld het programma Bach & Bleekwater in de Blauwe Zaal van de Utrechtse schouwburg. ​Het UKK zong hierin een kleine rol.

20 november 2016, Dorpskerk, Abcoude
26 november 2016, Lutherse kerk, Utrecht.
m.m.v. Jacob Boogaart (vleugel)

Born in the USA

2016 is het jaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Een goede reden om de programmering van het UKK in het najaar 2016 te richten op Amerika met het programma “Born in the USA”. Uitgangspunt van het komende UKK-programma is een variatie aan Amerikaanse componisten, zowel bekende als relatief onbekende toonkunstenaars, met werken die terug gaan tot nauwelijks honderd jaar geleden. Mochten deze componisten al bekend zijn bij het “grote” publiek, dan waarschijnlijk toch niet door hun koormuziek. Echter, binnen de koorwereld zijn sommige werken inmiddels standaardrepertoire. Programmaboekje.

Leonard Bernstein
Morton Lauridsen
Samuel Barber
Edie Hill
Jocelyn Hagen
John Cage
Aaron Copland
Ole Gjeilo
Eric Whitacre
​Leonard Bernstein

Choruses from The Lark
Dirait-on
Reïncarnations, op.16
A little lovely dream
Benedictus
Story for Chorus (once upon a time)
Four Motets
The Ground
Sainte Chapelle Hope, Faith, Love, Life
Somewhere

repetitiedag Born in the USA, Josephkerk, Utrecht, 13 nov 2016, foto Els Pennewaard

4 november 2016

Verrassing op Utrecht CS

Op 4 november werkte het UKK mee aan een kunstproject van Marcus Coates in het kader van Kunst in het stationsgebied. Tussen 19.00 en 20.00 uur zongen de UKK-vogeltjes zoals ze gebekt zijn.

Foto’s: Hilde Speet

9 oktober 2016

Korenfestival Utrecht in Oost

Op 9 oktober nam het Utrechts Kamerkoor weer deel aan de Korendag, georganiseerd door Utrecht in Oost.
Wij zingen hier enkele werken uit ons vorige (To sing or not to sing) en komende (Born in the USA) programma.

Aaron Copland
Eric Whitacre
Vaughan Williams
Andrew Carter
Bob Chilcott

Have mercy upon us
Sainte-Chapelle
Over hill, over dale
O mistress mine
The isle is full of noises

8 foto’s van Albert Roosenburg van het concert op 22 mei 2016 in Middenbeemster © Albert Roosenburg

22 mei 2016, Beemsterkerk, Middenbeemster
4 juni 2016, St. Willibrordkerk, Utrecht

To sing or not to sing

​(that’s no question)

m.m.v. David van Ooijen (luit) en Paul Franssen (toelichting)

Thomas Tallis

Andrew Carter
Bob Chilcott 
Paul Mealor
Vaughan Williams
William Byrd

Peter Heise
Jaakko Mäntyjärvi
Amy Marcy Beach
John Tavener 
John Dowland

Sanctus-Benedictus (uit: Missa Puer natus est)
O Mistress Mine
The Isle is full of Noises
Three Shakespeare songs
Three Shakespeare songs
Christ Rising again (uit: Songs of Sundrie Natures)
Gravsang af Shakespeares Cymbeline
Four Shakespeare songs
Three Shakespeare Choruses op.39
Song of Athene
Can she excuse my wrongs
If my complaints

Humor say what mak’st thou here

4 mei, Sint-Nicolaasbasiliek, IJsselstein

​Dodenherdenking IJsselstein 2016

Het UKK verleende (samen met leden van het Gelders Bach Collegium) haar medewerking aan de dodenherdenking van IJsselstein op woensdag 4 mei.
In de Sint-Nicolaasbasiliek zongen wij het Requiem van Fauré.

m.m.v. Noël Casteleyn (bariton), Ingrid Groot (sopraan) en Sietse van Wijgerden (orgel)
Gabriel Faure                       Requiem

​24 april, St. Martinuskerk, Twello

​Het Gelders Bach Collegium zong het Requiem van Fauré tijdens een herdenking van de aardbeving in Nepal in 2015. Leden van het UKK zongen mee.

repeteren in Tuinzaal 2 van het Akoesticum

9 en 10 april 2016

To sing or not to sing

​(that’s no question)

In de aanloop van ons concert met composities op teksten van Shakespeare en met muziek van tijdgenoten van Shakespeare hebben wij op 9 en 10 april een koorweekend georganiseerd in het Akoesticum in Ede. Wij brachten hier in de prachtige Tuinzaal de stukken van Mäntyjärvi, Vaughn Williams en Tallis. Na elk stuk kon het publiek reageren met tips waarmee we als koor verder kunnen groeien. Een onverwacht grote opkomst en een groot succes, en met zinvolle tips.

1 januari 2016, St. Josephkerk, Utrecht

Nieuwjaarsconcert 2016

Op 1 januari 2016 zingt het Utrechts Kamerkoor in een bomvolle St. Josephkerk haar eerste nieuwjaarsconcert. De geur van glühwein door de kerk maakte de sfeer nog feestelijker. Bijzonder aan dit concert was dat gastzangers aan Cantate 16 meededen en het publiek ook de gelegenheid kreeg mee te zingen met het slotkoraal. De medewerking van solisten Heleen Bongenaar, Kasper Kröner, Henk Gunneman en Hans Scholing, organist Sietse van Wijgerden en het Helios Ensemble maakten het feest compleet. De toon voor het nieuwe jaar was gezet

Zelenka
Britten
J.S. Bach

Magnificat D-dur
Festival Te Deum
Cantate Fallt mit Danken, fallt mit Loben
(uit het Weihnachts Oratorium, BWV 248, deel IV)
Cantate Herr Gott, dich loben wir (BWV 16)    

24 oktober 2015, St. Josephkerk, Utrecht

Motetten en Lieder

De St. Josephkerk organiseert een serie van vijf Muzikale Bijeenkomsten om de (akoestische) schoonheid van het gebouw te laten zien. Naast koor en orgelspel wordt er ook nog over de kerk verteld.
Het UKK (in kleine bezetting) sluit deze serie af.

Josquin des Prez
Gibbons
Manneke
Sweelinck
Rheinberger
Brahms
Duruflé
 

Reger

Avé Maria
The silver swan
Psaume121
De profundis
Waldesgruss
Im Herbst
Notre Pere
Ubi Caritas
Tantum ergo
Nachtlied

Annette kondigt programma aan. Foto: Ad Bijland

11 oktober 2015, Auditorium University College Utrecht

Koren Festival in Oost

Op zondag 11 oktober nam het UKK deel aan het Koren Festival in Oost.
Maurice Ravel  Soupir
Jean Françaix Trois poèmes
Claude Debussy Trois Chansons

Daarnaast hebben we een workshop over Cantate BWV 16 van J.S. Bach gehouden. Samen met het koor hebben ongeveer 15 mensen aan deze Cantate gewerkt.

31 mei 2015, Kerk Zuiderwoude
13 juni 2015, Tuindorpkerk, Utrecht.

Poèmes et Poètes

Franse gedichten getoonzet

Claude Debussy
Darius Milhaud

 

Maurice Ravel
Jean Françaix
Francis Poulenc
Claude Debussy

Trois Chansons
Jerusalem
Devant sa main nue
Naissance de Vénus
Soupir
Trois poèmes
Un soir de neige
pianowerken

17 april 2015, Pieterskerk, Utrecht

In voorbereiding op dit programma werkt het UKK samen met het Nederlands Kamerkoor. In maart kreeg het UKK een masterclass van een van de zangers van het NKK en op 17 april 2015 zong het UKK al enkele werken uit het programma Poèmes et Poètes in het voorprogramma van het NKK-concert In Scandinavische kringen. Dit concert vond plaats in de Pieterskerk te Utrecht.

Niels Moes speelt stukken van Debussy

9 november 2014, St. Willibrordkerk, Utrecht

Hommage

werken met piano, orgel en harmonium

mmv Dorine Diemer (piano), Matthias Havinga (orgel, harmonium)

César Franck

Joseph Jongen
Vincent d’Indy
Gabriel Faure

 
Daan Manneke

Justus ut palma
Dextera Domini
Priere du soir (orgelsolo)
St. Marie-Madeleine
Une chatelaine en sa tour (pianosolo)
Pavane op. 50
Messe Basse
Cantique de Jean Racine
Madrigal
Tantum ergo
Pseaume 121

17 mei 2014, Oude Kerk, Voorburg
18 mei 2014, St. Josephkerk, Utrecht

Dubbelkoor

mis voor dubbelkoor van Frank Martin

Een concert samen met het Voorburgs Vocaal Ensemble met dubbelkorig repertoire.

Frank Martin
Max Reger
Max Reger
Johannes Brahms
Eric Whitacre
Ola Gjeilo

Mis voor dubbelkoor
Der mensch lebt und bestehet
Nachtlied
Fest und Gedenksprücche
Sleep
Northern Lights

9 maart 2014, St. Willibrordkerk, Utrecht

Lamento

passieconcert

Christoph Demantius (1567-1643)
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
John Tavener (1944-2013)
Thomas Tallis (1505-1585)

Johannes Passion
De Profundis

Two Hymns to the Mother of God
The Lamentations of Jeremiah

26 oktober 2013, Kleine Kerk, Steenwijk
24 november 2013, St. Josephkerk, Utrecht

Audi Me

minnebrieven van een Portugese non

m.m.v. Ingrid Corvers (vertelster) en Michiel Ockeloen (accordeonist)

Robert Parsons (1530 – 1572)
Alfonso Lobo (1555 –  1617)
Manuel Cardoso (1566 – 1650)
Josef Rheinberger (1839 – 1901)
Jules van Nuffel (1883 – 1953)
Carlos Chávez (1899 – 1978)
Ton de Leeuw (1926  -1996)
Morten Lauridsen (1943)
Rudi Tas (1957)
Eric Whitacre (1970

Ave Maria
Versa est in luctum

In Dominica Prima Adventus
Fünf Lieder und Gesänge

Cantica ad laudes vespertinas
A! Fredome
Vier Liederen
Ubi Caritas et Amor

Confessio
Sainte-Chapelle (première in Nederland!)

22 juni 2013, NS-station Overvecht, Utrecht

Vrede in de buurt

Vredeslied
J.S. Bach
H.  Skempton
G. Jackson

“Elk van ons”
Jesu, meine Freude
He wishes for the Cloths of Heaven
O sacrum convivium

Op 14 mei heeft RTV Utrecht opnamen gemaakt van onze repetitie om het Vredeslied al aan de bewoners van de wijk Overvecht (en andere Utrechtenaren) te laten horen. De opnamen zijn uitgezonden op 28 mei, op U stad, de stadsomroep van RTV Utrecht.

Uitzending op RTV van 28 mei 2013 (op ongeveer 15 minuten in het programma)

4 mei 2013, St. Nicolaasbasiliek, IJsselstein

Duruflé – Requiem

Dodenherdenking, m.m.v. David Schlaffke (orgel)

7 april 2013, met orgel en cello, Koepelkerk Bussum
13 april 2013, met orkest, Nicolaikerk Utrecht

Duruflé, Vivaldi en J.S. Bach

m.m.v Tamar Niamut (sopraan), Luise Kimm (alt), Jeroen de Vaal (tenor), Hans Scholing (bariton), Helios Ensemble en David Schlaffke (orgel)

Dit concert zong het UKK ter nagedachtenis aan Marguerite Bogaart-Brevet.

29 maart 2013, Grote Kerk Apeldoorn

Johannes Passion van Demantius

Het Gelders Bach Collegium en het Utrechts Kamerkoor

7 september 2012, Buitenplaats Boeckesteijn, ’s Graveland, Natuurmonumenten.
20 oktober 2012, Got Tjark, Schiermonnikoog,
4 november 2012, St. Josephkerk, Utrecht

Een dag in het Paradijs

programma:

Skempton
Jackson
Whitacre
Whitacre
Mäntyjärvi
Bach
Sweelinck
Mäntyjärvi

He wishes for the Cloths of Heaven
O sacrum convivium
Sleep
I thank You God
Die Stimme des  Kindes
Jesu, meine Freude
De profundis  clamavi
El Hambo

4 mei 2012, IJsselstein.

Requiem van Fauré

Dodenherdenking, m.m.v. Wouter van Belle, Orgel

De dirigenten van het Utrechts Kamerkoor

2019    –    heden

2003    –    2019

1996    –    2003

1990    –    1996

1986    –    1990

1952    –    1986

Bauwien van der Meer

Wolfgang Lange

Jan Joost van Elburg

Jan Heiting

Dick Hollander

Reinier Wakelkamp

60 jaar Utrechts Kamerkoor

Bij het 40-jarig jubileum van het UKK is een programmaboekje gemaakt waarin de geschiedenis van het koor tot dat moment is samengevat.
Dit boekje is ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum gedigitaliseerd. Toen is ook een overzicht gemaakt van de activiteiten van het koor in jaren 1992 – 2002.
Daarna zijn alle concerten bijgehouden op onze website, soms met recensies en foto’s van de concerten erbij.
Het activiteitenoverzicht van 1992 – 2002 en het concertoverzicht van 2000-2012 zijn nu ook gedigitaliseerd. Zij staan hieronder in de vorm van PDF-bestanden.

De eerste 40 jaar

1992 – 2001

2000 – 2012

klik op de omslagafbeelding voor het bestand (8 Mb)

klik op de foto van Jan Heiting voor het bestand

klik op de flyer voor het document